VINHISTORIA FRÅN ISRAEL

Även om Israel tillhör ett vinland som har urgamla traditioner, så tillhör Israel det som betecknas som nya världens viner. Man finner både arkeologiska bevis samt bevis i bibeln att vin har producerats, lagrats och skeppats redan för flera tusen år tillbaka från denna del av världen.

Vinets historia är lika lång som människor har bott i landet, vilket kan var 5000 år.  Första gången som vin nämns i bibeln är från Noah som planterade en vingård och blev berusad när han drack av vinet (kanske den första berusningen som omnämns i världshistorien).

Moses skickade ut spioner för att utforska Canaan. De kom tillbaka med klasar med vindruvor som var stora och vägde mycket. Vinet nämns som en välsignelse över det goda landet.  Man lärde sig att vin odlas bäst på höga höjder och med stora temperaturskillnader på dag och natt.

Det var först på 1880-talet som den kände vinmakaren Baron Edmond de Rotschild i Bordaux från den kända vingården Chateau Lafite finansierade och lade grunden för den moderna israeliska vinindustrin. 

Rotschild planterade stora vingårdar med underjordiska källare och skickade franska aromexperter till dåvarande Israel. Först 100 år senare kom vinindustrin att ta fart.  På senare tid har intresset för vin blivit riktigt stort och vinerna håller mycket hög kvalitet och blivit omtyckta på den stora vinmarknaden. 

Vinkritiker har skrivit att vinerna blir bättre och bättre hela tiden och vissa viner är rent av fantastiska.  Israeliska viner vinner internationella priser och hamnar på kända vinlistor. Bl.a har ett vin Yiron hamnat på en amerikansk vinlista som heter Wine spectator list. 

I dag finns det hundratals vingårdar, varav 70 st är kommersiella vingårdar, varav 10 största står för 90 % av produktionen.

Det produceras årligen 60 000 ton vindruvor per år och detta medför en produktion på 40 miljoner flaskor vin per år.